Värmlands tingsrätt har den 13 oktober 2020 beslutat att fastställa det ackord som föreslagits av Nöjesfabriken Gjuteriet AB.
Den 4 november 2020 fann beslutet laga kraft. Rekonstruktionen har därmed upphört.
Vad händer nu?
Nöjesfabriken har genom ackordet fått en möjlighet att betala en mindre del av sina skulder inom en viss tid och därefter bli skuldfria. Utöver den verksamhet som Nöjesfabriken bedrivit under rekonstruktionen kommer bolaget nu också att släppa ett stort antal evenemang med livemusik och sittande middagspublik; ”dinner shows” – inom ramen för vad Folkhälsomyndigheten tillåter.
Vad innebar företagsrekonstruktionen?
En företagsrekonstruktion är ett sätt för företag med ekonomiska problem att återfå sin balans. Företagsrekonstruktion pågår under perioder om tre månader i taget upp till maximalt ett år under ledning av rekonstruktören. Under en period om sex månader har rekonstruktören förhandlat med Nöjesfabrikens borgenärer för att minska skuldmassan och hitta en lösning för att företaget åter ska bli lönsamt. Rekonstruktionen har nu avslutats med ett s.k. ackord där borgenärerna skriver ned sina fordringar mot Nöjesfabriken med en viss procent.
Varför ansökte Nöjesfabriken om företagsrekonstruktion?
Nöjesfabriken har drabbats hårt av den pågående covid-19 pandemin och de begränsningar som införts avseende allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Företagsledningen bedömde att en rekonstruktion var nödvändig för att kortsiktigt ge Bolaget ett andrum i den oerhört pressade situation som Bolaget upplevde. Under april månad tvingades Nöjesfabriken uppleva ett omsättningstapp om närmare 90 %. En rekonstruktion bedömdes även ge Bolaget en möjlighet att i lugn och ro långsiktigt se över sin verksamhet och analysera de eventuella förändringar som behöver genomföras framgent för att lösa den finansiella situationen.
Nöjesfabrikens styrelse och ägare står nu fullt startklara när det svenska folket återigen kan samlas i större grupper. Styrelsen och ägarna har upplevt att rekonstruktionen skapade sådana förutsättningar.
Vad har hänt?
Värmlands tingsrätt har den 23 april 2020, efter ansökan från Nöjesfabriken, beslutat om företagsrekonstruktion och förordnat advokat Henrik Nilsson till rekonstruktör.
Nöjesfabriken har under rekonstruktionen bedrivit sin verksamhet som vanligt, dock med begränsningar p.g.a. covid-19.
Samtliga kända borgenärer har vid ett antal tillfällen underrättats närmare om rekonstruktionen via post från rekonstruktören.
Den 14 maj 2020 hölls ett borgenärssammanträde vid Värmlands tingsrätt där det beslutades att rekonstruktionen får löpa vidare till den 23 juli 2020. Nöjesfabriken har därefter beviljats ytterligare tre månaders förlängning och därefter förlängning till dess att ackordet vinner laga kraft.
Den 13 oktober 2020 beviljade tingsrätten ett offentlig ackord och den 4 november 2020 vann beslutet laga kraft och rekonstruktionen upphörde.
Hur hanterades leverantörerna?
Nöjesfabriken har inte under rekonstruktionen kunnat betala sådana skulder till oprioriterade borgenärer som uppkommit före den 23 april 2020.
Beställningar av varor och tjänster har betalats kontant efter godkännande av rekonstruktören.
De skulder som uppkommit före den 23 april 2020 omfattas av ackordet.
Hur hanterades de anställda?
Den som är anställd av Nöjesfabriken omfattades av den statliga lönegarantin. Det innebär att lönen under en period har betalats ut av Länsstyrelsen i Dalarna. Förutom lön har lönegarantin ersatt reseersättning, traktamenten och övertidsersättning. Även semester¬ersättning kan omfattas av lönegarantin. Lönegarantin ersätter dock max fyra basbelopp (totalt 189 200 kr).
Gäller köpta biljetter?
Ja, efter företagsrekonstruktionen lever Nöjesfabriken kvar som vanligt.
Vid frågor om rekonstruktionen, vänligen kontakta Henrik Nilsson alternativt Katarina Karlsson, Advokatfirman Allians. De nås på e-post nojes@allians.se eller telefon 054-15 73 10.